Принципи на отглеждане на пасищните пилета на Чифлик Ливади
Отглеждаме бройлери (от англ. broil - печене във фурна) т.е. месодайна порода пилета. Гледаме ги на слънце, въздух и върху трева, но контролирано от нас - чрез всекидневно местене в конструкция. Не използваме медикаменти, генетично модифицирани компоненти и соя (дори да можехме да се доберем до не-ГМ соя, пак не я искаме - в нея има фитоестрогени, които объркват тялото ни).
Учителят ни е американският фермер Joel Salatin, polyfacefarms.com (добрият герой от Корпорация Храна (Food Inc.) и автор на доста книги, една от които издадохме на български). Ето така изглеждат вдъхновените от него наши първи кафези:
След това, обаче променихме концепцията и отглеждаме пилетата в “оранжерии”:
Тези структури се намират на площите (500 дка) на бившия рибарник в с. Левуново, близо до винарна Дамяница (с. Дамяница, общ. Сандански). Можете да го видите в Гугъл Земя като въведете в полето за търсене координатите “41.486803, 23.269352”
Храненето им е смеска, приготвена по наша поръчка и изискване, в която има различни видове зърно, но с изрично искане да няма соя (защото не можем да контролираме дали не е генетично модифицирана и заради фитоестрогените в нея), да няма трупно брашно и без медикаменти (в пилешките фуражи в магазина по правило има добавен коксидиостатик – медикамент).
Добавяме в храната или водата: пробиотици, витамини, ябълков оцет, суроватка. Пилетата НЕ са вегани, те са всеядни (като нас и прасетата) и си кълват буболечки, червеи и каквото намерят в почвата, като не прощават на заблудени скакалци...
Тъй като на пилетата не се дават лекарства, ако някое не е добре, веднага му проличава - тогава го отделяме от групата в кафез „лазарет”.
С какво се отличават Пасищните пилета от останалите?
- На слънце и чист въздух, спят когато е нощ. (индустриалните им събратя спят максимум 2 часа на денонощие, за да могат по-бързо да станат за месо)
- На нова, свежа трева всеки ден. Хлорофилът е детокс лекарството им, а билките са естественият им антибиотик. Всеки ден в нови чаршафи е най-сигурният начин да си здрав и щастлив.
- Без ваксини, лекарства, хормони, стимуланти. Ако някое пиле не се чувства добре, го отделяме.
- Поемат естествени витамини
- Отгледани са без стрес (на малки групи и в естествена среда)
- Не са обездвижени
- Цикълът на отглеждане е доста по-дълъг от индустриалните пилета - над 80 дни
Добив на пилешкото месо.
Нашите животни живеят добре, но имат и един лош ден. И в този ден, се стараем да не им причиняваме страданията, които са обичайни за пилето в магазина. Транспортното разстояние е късо, а коленето е според принципите на халал/кошер. С едно срязване на каротидната артерия и югуларната вена, източваме кръвта, без да се засягат чувствителните и изключително болезнени зони на гръбначния стълб. Птицата заспива от спадане на кръвното налягане, но сърцето работи, за да изпомпа кръвта. Безстресовото убиване на животните е от най-голяма важност - избягва се генерирането на стресовия хормон кортизол, а доброто обезкървяване прави качествено месото.
Опаковка, почистване:
Пилетата са почистени и охладени. Вакуумирани са в пликове с достатъчна дебелина, че да бъдат замразени, без да се получи „изгаряне от фризера” – freezer burn. .
Тъй като най-истинската проверка се прави от клиента – добре сте дошли във фермата:
Дамяница АД, с. Дамяница в началото на магистралата Сандански-Кулата. На 168 км от София.
Ще ви покажем с радост и ще отговорим на всички въпроси.
За всичко, молим пишете на pile маймуна livadi точка bg