Как гледаме нашите пасищни пилета

Принципи на отглеждане на пасищните пилета на Чифлик Ливади

 

Отглеждаме бройлери (от англ. broil - печене във фурна) т.е. месодайна порода пилета. Гледаме ги на слънце, въздух и върху трева, но контролирано от нас - чрез всекидневно местене в конструкция. Не използваме медикаменти, генетично модифицирани компоненти и соя (дори да можехме да се доберем до не-ГМ соя, пак не я искаме - в нея има фитоестрогени, които объркват тялото ни).

 

Учителят ни е американският фермер Joel Salatin, polyfacefarms.com (добрият герой от Корпорация Храна (Food Inc.и автор на доста книги, една от които издадохме на български). Ето така изглеждат вдъхновените от него наши първи кафези:

pen.JPG

 

След това, обаче променихме концепцията и отглеждаме пилетата в “оранжерии”:

 

 

 

 

Тези структури се намират на площите (500 дка) на бившия рибарник в с. Левуново, близо до винарна Дамяница (с. Дамяница, общ. Сандански). Можете да го видите в Гугъл Земя като въведете в полето за търсене координатите “41.486803, 23.269352”

 

Храненето им е смеска, приготвена по наша поръчка и изискване, в която има различни видове зърно, но с изрично искане да няма соя (защото не можем да контролираме дали не е генетично модифицирана и заради фитоестрогените в нея), да няма трупно брашно и без медикаменти (в пилешките фуражи в магазина по правило има добавен коксидиостатик – медикамент).

 

Добавяме в храната или водата: пробиотици, витамини, ябълков оцет, суроваткаПилетата НЕ са вегани, те са всеядни (като нас и прасетата) и си кълват буболечки, червеи и каквото намерят в почвата, като не прощават на заблудени скакалци...

 

Тъй като на пилетата не се дават лекарства, ако някое не е добре, веднага му проличава - тогава го отделяме от групата в кафез „лазарет”.

 

С какво се отличават Пасищните пилета от останалите?

- На слънце и чист въздух, спят когато е нощ. (индустриалните им събратя спят максимум 2 часа на денонощие, за да могат по-бързо да станат за месо)

- На нова, свежа трева всеки ден. Хлорофилът е детокс лекарството им, а билките са естественият им антибиотик. Всеки ден в нови чаршафи е най-сигурният начин да си здрав и щастлив.

- Без ваксини, лекарства, хормони, стимуланти. Ако някое пиле не се чувства добре, го отделяме.

- Поемат естествени витамини

- Отгледани са без стрес (на малки групи и в естествена среда)

- Не са обездвижени

- Цикълът на отглеждане е доста по-дълъг от индустриалните пилета - над 80 дни

 

 

Добив на пилешкото месо.

Нашите животни живеят добре, но имат и един лош ден. И в този ден, се стараем да не им причиняваме страданията, които са обичайни за пилето в магазина. Транспортното разстояние е късо, а коленето е според принципите на халал/кошер. С едно срязване на каротидната артерия и югуларната вена, източваме кръвта, без да се засягат чувствителните и изключително болезнени зони на гръбначния стълб. Птицата заспива от спадане на кръвното налягане, но сърцето работи, за да изпомпа кръвта. Безстресовото убиване на животните е от най-голяма важност - избягва се генерирането на стресовия хормон кортизол, а доброто обезкървяване прави качествено месото.  

 

Опаковка, почистване:

Пилетата са почистени и охладени. Вакуумирани са в пликове с достатъчна дебелина, че да бъдат замразени, без да се получи „изгаряне от фризера” – freezer burn. .

 

 

Тъй като най-истинската проверка се прави от клиента – добре сте дошли във фермата:

Дамяница АД, с. Дамяница в началото на магистралата Сандански-Кулата. На 168 км от София.

Ще ви покажем с радост и ще отговорим на всички въпроси.

 

 

За всичко, молим пишете на pile маймуна livadi точка bg

Чифлик Ливади © 2024 Работи на OpenCart | Сглобен от MazeLabs