Как гледаме нашите пасищни говеда

 

Учителят ни е американският фермер Joel Salatin, polyfacefarms.com (добрият герой от Корпорация Храна (Food Inc.и автор на доста книги, една от които издадохме на български). Принципът му на отглеждане на животни е редовна ротация на пасището, на електропастир. Когато животните са нова трева,  паразитите във фекалиите остават назад, а тревата има възможност да се възстанови.

 

 

Европейски регламент инструктира, че “теле” е животно под 12 месеца. Нашите говеда са между 18 и 24 месеца, затова ги наричаме “говеда”, а месото “говеждо”.

Нашите говеда са на паша през цялото време, не ги дохранваме с фураж. Всеки ден са на нова трева, далеч от екскрементите си. През цялото време имат достъп до вода, минерали и сол.

говеда.jpg

говеда2.jpg 

Кравите ни за мляко са от две породи:

- Монбелиард (Montbeliarde) породата, която дава алпийското сирене Комте (Comté AOP)

- Българско родопско говедо (БРГ) - кръстоска между Късорого родопско говедо и Джерсей

И двете породи дават по-малко мляко, но с по-високо сухо съдържание и мазнини, а заради Джерсейската порода БРГ има още по-високи мазнини и по-жълт цвят.

Кравите ни излизат на паша всеки ден, като се дохранват с люцерна, сено и малко количество зърнена смеска, която да компенсира хранителните нужди заради млеконадоя.

 

Доим кравите на пасището в мобилна доилна конструкция. Доенето на пасището ни дава изключително предимство - чисти крави=чисто мляко.  

 

Горещо Ви препоръчваме да инвестирате 3 минути и да видите как доим. 
https://youtu.be/g6xpDSCWuUk 

 

 

 

Тъй като най-истинската проверка се прави от клиента – добре сте дошли във фермата:

Дамяница АД, с. Дамяница в началото на магистралата Сандански-Кулата. На 168 км от София.

Ще ви покажем с радост и ще отговорим на всички въпроси.

 

За всичко, молим пишете ни на pile маймуна livadi точка bg

Чифлик Ливади © 2024 Работи на OpenCart | Сглобен от MazeLabs